Mamiya 645 AFD

Mamiiya 645 AFD

in english

På sista tiden har jag känt att min gamla Mamiya M645 är lite för långsam. Den funkade ypperligt för naturbilder, men eftersom jag helst fotar människor i rörelse så var kände jag mig ofta begränsad. Därför sålde jag den och köpte en modernare variant! 

Nyaste tillskottet i maskinparken är alltså en en Mamiya 645 AFD, med 55/2.8, 80/2.8 och 150/3.5. Jag har hittils hunnit framkalla och scanna två rullar svartvit film (Kodak TMAX och TriX). Två rullar till är i pipeline!

Eftersom jag är van vid helmanuella analoga kameror så var det inte helt lätt att hantera ljusmätare, och autofokus på detta monster, vilket syns på att några av bilderna är skapligt underexponerade. Det ska bli kul att lära sig denna kamera i detalj! Återkommer kanske med ett mer detaljerat utlåtande när jag testkört den ett tag.
Porträtt på lunchen

in english

Förra onsdagen var en ovanligt trevlig dag på jobbet, då jag fick möjligheten att ta några snabba porträtt på min vän Hanna under lunchen. Tänk om man alltid hade sådan tur med både ljus och motiv! 

Förfest på Nalen

Några bilder från en episk kväll på Nalen! Skivsläpp för Quilty och Skenet, och final med FAB.


Blekinge

Strax före jul blev jag farbror, och i helgen fick jag äntligen träffa min lilla brorsdotter. Här är några bilder från helgens mys i Blekinges snålblåst. 


Mer mellanformat

In english

Här kommer några bilder tagna med min Mamiya M645 samt en lånad Mamiya RZ67. Färgbilderna är tagna under sommaren 2014 (Mamiya M645, Kodak Portra 160), och de svartvita under sommaren 2013 (Mamiya RZ67, Kodak TMAX 100).

Jag scannar genom att lägga bilderna på ett enkelt ljusbord, och fota av med Nikon D800 och ett Micro Nikkor 60/2.8. Den knepigaste biten i efterbehandlingen är konverteringen av färgnegativ till färgpositiv. För detta använder jag insticksprogrammet ColorPerfect av CF Systems. Mer om detta i ett kommande inlägg! 

 

Volcanoes of Indonesia

in english

I september åkte jag till Indonesien för för att klättra vulkaner. En del av min forskning handlar nämligen om just Indonesiens vulkaner, vilket givetvis mitt fotograf-jag uppskattar i minst lika hög grad som mitt geolog-jag!

Read More