These are some of my favourite things...

in english

(Uppdatering, mars 2015: Det har skett en och annan förändring i maskinparken sedan jag skrev denna post. D700 har blivit ersatt av D800, och det nästan all analog fotografering sker numera med Mamiya 645AFD)

Det vore oerhört ohyfsat att börja blogga utan att först presentera de som kommer att bidra med material till bloggen. 

Nikon D700.jpg

Nikon D700. Arbetshästen som levererar bilder under alla förutsättningar. Arbetar helst och bäst med min 85mm/f1.4. Många skulle kanske tycka att hen börjar bli till åren, men D700 är trots allt yngst i sällskapet. Det som en gång var en revolutionerande kamera kan fortfarande prestera fantastisk bildkvalitet, så länge du inte behöver video, förstås...


Nikon FE

Nikon FE. Den av mina analoga kameror som används mest. Lättarbetad, lättviktig, stabil och pålitlig. Har blivit ett riktigt radarpar tillsammans med D700, eftersom de kan använda samma objektiv och blixtar. Trots att det skiljer ganska precis 30 år mellan produktionsdatum för dessa kameror så trivs de alltså mycket bra ihop.


Leica R3

Leica R3. En koloss från 1976, huggen ur ett block av gjutjärn. Galet tung kamera, men otrolig kvalitet, speciellt vad gäller optiken. Med summicron 50 ger den väldigt krämiga bilder, med trevliga färger. Jag använder den mindre än min Nikon FE mest p.g.a. mindre praktisk.


Rolleicord IV. En trevlig liten TLR-kamera från tidigt 50-tal. Funkar mekaniskt alldeles utmärkt, men optiken är VÄLDIGT mjuk vid stora bländaröppningar. Rekommenderar f8-f11.

Rolleicord IV

Praktika LB

Praktika LB. Mitt senaste spontanköp. Har fortfarande inte provat med film (so many cameras, so little time), men hoppas att jag hinner med det innan sommaren. Jag erkänner att jag köpte denna enbart pågrund av den ytterst charmiga krokodilskinnsimitationen. Dessutom är det kul att kunna använda M42-optik!