Mamiya M645. Well hello, mellanformat

in english

I dagarna har jag införskaffat mig en mellanformatskamera. Efter att funderat länge och väl föll mitt val på Mamiya 645-systemet. Jag hittade en Mamiya M645 1000S tillsammans med 55/2.8, 80/2.8 samt 210/4. 

Mamiya M645 1000S

Att valet föll på just Mamiya 645 beror på att många av de andra möjliga mellanformatskamerorna antingen är för tunga och svårmanövrerade (Mamiya RB/Z67, Pentax 67), för dyra (Mamiya 7) eller för opraktiska (Rolleiflex TLR etc). Valet stod slutligen mellan Hasselblad samt 645-kameror från Pentax och Mamiya. Denna gång föll alltså valet på Mamiyan, och jag får fortsätta drömma om Hasselblad. 

Under midsommarhelgen hann jag testa två rullar film - TMax 100 och Portra 160. Portra väntar snällt på att bli framkallad på fotoaffären, men TMax framkallade jag imorse (HC110 Dil B, 6min). Av de 15 exponeringarna på rullen var hälften totalt underexponerade, eftersom kombinationen med blixten som jag testade (Nikon SB-700) tydligen inte fungerade som jag trodde. Av resterande bilder var tre presentabla.

Fantastiska hunden Pila. Himla fin kompis.

Kvällens värd - Farbror Ingemar.

Farbror Birger.

Bilderna är scannade med min Nikon D700 med Micro Nikkor 60/2.8 och ett ljusbord. Varje neg fotades av med 6 bilder, vilka jag sedan sammanfogade i photoshop.